Windpark Spuisluis
  

Educatie

Educatie: Online lessen en spreekbeurtmateriaal groep 7/8
Bekijk hier online lesmateriaal voor docenten van groep 7 en 8 of spreekbeurtmateriaal voor leerlingen van groep 7 en 8. Aan bod komen de verschillende vormen van energie, hoe windenergie werkt, proefjes met energie etc.

Hoe werkt een windturbine?
Het basisprincipe van een windturbine is eigenlijk heel simpel, vergelijkbaar met een fietsdynamo. De energie van bewegende lucht (wind) wordt omgezet in elektrische energie. Deze energie wordt omgezet in stroom. Hoeveel stroom een windturbine kan opwekken, hangt onder meer af van diens hoogte, de lengte van de rotorbladen, de windsnelheid ter plekke en de locatie.

 Schematische weergave van een windturbine

  1. Rotor
  2. Bladverstelling
  3. Hoofdas en hoofdlagers
  4. Tandwielkast
  5. Rem
  6. Generator
  7. Transformator
  8. Gondel en hoofdframe
  9. Toren en krui-installatie
10. Sensoren
11. Kraan
              


Rotorbladen
Net zoals een Oudhollandse windmolen wieken heeft, heeft een windturbine 'rotorbladen'. Moderne turbines hebben er drie. Door de vorm van zo'n rotorblad zorgt wind ervoor dat deze ronddraait (maximaal zo'n 14 keer per minuut).

Gondel met generator
De rotorbladen zitten vast aan de 'gondel', waarin ronddraaiende tandwielen via een as een generator (dynamo) aandrijven, die weer stroom produceert.

Mast
De gondel rust op de 'mast'. In de mast loopt een dikke kabel die de stroom via een transformatorkast levert aan het elektriciteitsnet. In de transformatorkast wordt de spanning omgezet naar het spanningsniveau van het elektriciteitsnet. Hierna wordt de elektriciteit verder getransporteerd naar bedrijven en woningen. In de afbeelding zijn de diverse onderdelen van een windmolen weergegeven.

 

Deel deze pagina:

 

Contact
-->